FLYT I KOLLEKTIV – I ET BOFÆLLESSKAB

Hvorfor og hvem?
Bofællesskabet vil gerne kunne rumme alle. Også dem, der gerne vil bo lidt tættere, fordi de gerne vil den kollektive livsform – og måske fordi de gerne vil bo lidt billigere.  Det kan f.eks. være en vennegruppe eller en gruppe voksne, der gerne vil den slags, i et ‘voksen-kollektiv’ – eller delekonceptet med enlige forældre, der søger mere voksentid og selskab for deres børn. Det er godt at kunne udbyde muligheder for disse segmenter, i bofællesskabet. Beboere i et kollektiv/delebolig indgår som fulde medlemmer i det store bofællesskab, med fællesspisning, arbejdsgrupper, møder mm.   

Hvordan?
I de to huse tættest på fælleshuset, lige ved siden af hinanden, vil der på 1. sal være mulighed for to deleboliger/kollektiver. Det ene møntet på enlige forældre, det andet et almindeligt kollektiv. Det sker praktisk ved at sammensætte to af de store boliger til én delebolig. Det vil sige, at man i de to boliger, lige ved siden af hinanden, har 3 individuelle soveværelser og et badeværelse i hver bolig, men deler to stuer og to køkkener på tværs. Så har man til sammen mere plads at boltre sig på. Der er tale om ét kollektiv og en ‘delebolig for enlige forældre’:

  • 1. salen på bolig 2+4 (kollektivet) med fælles indgangsparti 
  • 1. salen på bolig 6+8 (delebolig målrettet enlige forældre), på samme måde.

Altså to mere fællesskabsorienterede deleboliger, sammensat af fire ‘almindelige’ boliger. Soveværelserne er ikke så store, så man skal have lyst til en fælles, minimalistisk livsstil. Graden af kollektivitet aftales internt, med f.eks. rengøringsturnus, husmøder, fælles madvarer, spisning osv. 

Husleje
Modellen vil give en husleje på ca. 4.500 kr. per værelse – og 6750 kr. for et værelse og et delt børneværelse. Så kan flere være med. 

 

 

Bonus: Vil i også dyrke jorden, sammen?
I Troldebakkerne er der oplagte muligheder for at gå sammen om at tage førerskabet på grøntsagsdyrkningen, både for beboerne i bofællesskabet, men med potentiale til at levere grøntsager til hele Troldebakkerne, på ‘markedsvilkår’. Der kan være fra 1-3 hektar jord til rådighed – samt fælleshuset på 329 m2 til undervisning og events. Der er allerede gårdbutik, cafe, shelter og et tiny house på grøntsagsmarken, lige til at gå til. Det skulle helst være med folk, der har forstand på permakultur/regenerativt jordbrug. Sådan en gruppe ville være en drøm at finde til kollektivet!

Hvordan kommer man med?
Det skal være folk, der siger JA til hinanden, da man skal bo tæt, med sine individuelle særheder. De første, der siger ja til hinanden, finder de sidste beboere. De første 2-3 værelser i kollektivet ser ud til allerede nu at være besat. 

Er du interesseret i denne livsform?
Kontakt camilla@baerebo.dk, som er fællesskaber i Bærebo og selv flytter med for at danne et dejligt kollektiv.